Cea mai rapidă cameră din lume poate surprinde în detaliu mișcarea moleculelor

de: Ioana Bîrsan
03 05. 2017

Cea mai rapidă cameră din lume poate surprinde în detaliu mișcarea luminii și ne oferă o nouă perspectivă asupra proceselor și reacțiilor chimice și fizice.

Camerele performante și ultra-rapide pot captura mai mult de un milion, iar în unele cazuri poate chiar un miliard de cadre pe secundă. Deși această rată pare foarte mare, aceste camere nu se apropie de capacitatea invenției cercetătorilor de la Universitatea din Lund. Aceștia au construit cea mai rapidă cameră din lume care poate filma la o rată echivalentă cu cinci trilioane de imagini pe secundă. Această capacitate este suficient de mare pentru a captura orice se petrece în decursul a 0,2 trilioane de secunde. Avem aici în vedere evenimente care se produc la o viteză atât de mare încât un simplu GoPro nu este îndeajuns pentru a le surprinde. Din această categorie fac parte și procesele naturale, precum reacțiile chimice, mișcarea moleculară, potrivit Engadget.

În videoclipul atașat la acest articol puteți observa performanța dispozitivului care poate capta în detaliu mișcarea luminii pe suprafața unei coli de hârtie. În viața reală, acest proces se petrece cu o viteză fulgerătoare, însă camera inventată de specialiștii din Lund a putut filma un video de trei secunde care include acest eveniment.

Aparatul poate duce la îndeplinire o asemenea sarcină dificilă pentru că are la bază un algoritm inovator care expune reacțiile chimice și procesele biologice unor lumini laser. Obiectele care sunt reflectate de fiecare pulsație sunt integrate într-o singură imagine care îți permite să observi în detaliu cum au loc aceste procese.

Nu ai nevoie de o asemenea cameră pentru a surprinde chiar și cel mai rapid animal din lume, iar utilitatea ei poate fi observată într-un alt domeniu al cercetării. Echipa de cercetători susține că dispozitivul este cel mai folositor pentru a captura explozii, activitatea cerebrală a animalelor și reacțiile chimice.

În prezent, singura modalitate pe care o avem la dispoziție pentru observa aceste evenimente care se produc fulgerător este de a fotografia aceste procese în mai multe cadre. Astfel, trebuie să repeți experimentele în mod identic pentru a putea realiza o colecție completă de fotografii care mai apoi pot fi editate pentru a alcătui un videoclip. Problema cu această abordare este că experimentele care le realizezi în mod repetat nu vor fi neapărat identice, iar rezultatul final nu va arăta ceea ce se petrece de fapt în realitate.